project afbeelding

Private residence

De omgeving, de oriëntatie en de typologie van de oorspronkelijke hoeve vormen de basis van het nieuw ontwerp. De architecturale uitstraling, de openheid naar het landschap en de materiaalkeuze zorgen voor een adembenemende metamorfose. De grens tussen het nieuwe en het bestaande deel vervaagt door een uniforme gevelafwerking met kaleisel.

Het huis is aan de straatkant heel gesloten en zorgt voor een intimiteit die het open landschap aan één kant afschermt. Geen bruuske, wél een geleidelijke en subtiele overgang van de (openbare) straat naar de (private) woonsfeer. De eerste stap is een binnenplein annex parkeerplaats, ommuurd en met rivierkeien bekleed en hier en daar een boom. De sfeer is wat zuiders, de patio doet denken aan de antichambre, maar dan in openlucht. Pas dan zie je de verzonken toegangsdeur in de voorgevel. Het niveauverschil is er niet  zomaar, fysiek en symbolisch is het een stap “dieper” in de woning. Het spel tussen de lijnen van de trap en het invallend licht doet méér vermoeden dan er aanvankelijk te zien is en nodigt uit om verder te stappen. Pas bij de eerste traptrede komt een atrium zichtbaar: zuidgericht, met een waterpartij, rustig en intiem. De keuken, eetplaats, zithoek, speelkamer en bureau in de noordvleugel openen zich op hun beurt weer naar het landschap. 

vorig projectvolgend project